Maaiveld.jpg

Met je hoofd boven het maaiveld uitsteken

Wat betekend hoogbegaafd zijn

Er zijn verschillende definities van hoogbegaafdheid. In de volksmond wordt er voor het gemak van uit gegaan dat een persoon met een totaal IQ van hoger dan 130 hoogbegaafd is. Dat is ongeveer 2,3% van de bevolking.

 

In onderstaande grafiek kun je zien hoe de bevolking is opgebouwd.

 

Alhoewel wij inmiddels weten dat er veel meer bij komt kijken dan enkel een hoog IQ, ga ik voor het gemak ook hiervan uit. Dit omdat de elementen creativiteit en motivatie vaak niet goed meetbaar zijn en objectief worden waargenomen.

 

Een van de grote knelpunten die hoogbegaafden ervaren, is dat onze maatschappij gericht is op het gemiddelde. Wanneer je eronder of erboven zit, heb je extra hulp en begeleiding nodig. En de pech wil dat de noodzakelijke aanpassingen van de kinderen die erboven zitten, vaak worden onderschat. Men denkt al gauw dat zij er wel 'komen', dat zij geen extra aandacht nodig hebben, omdat zij het toch wel snappen. Inmiddels wordt het steeds duidelijker dat het tegendeel waar is. Juist deze kinderen hebben extra aandacht nodig en bovenal: erkenning.

 

Helaas gebeurt dit nog te weinig, waardoor deze groep kinderen zich onvoldoende gezien en gehoord voelen. Hierdoor ontstaat het gevoel bij ze dat ze er niet 'bij horen' en 'anders' zijn. Want oog voor details en patronen is heel goed ontwikkeld bij deze kinderen. Daarom zullen zij dit soort dingen veel eerder opmerken dan de meeste kinderen en zelfs eerder dan degene die hen minder aandacht geeft, omdat hij of zij daar niet echt bewust van is.

 

Al deze constateringen slaan ze op en iedere gebeurtenis die daarop volgt wordt hiermee in verbinding gebracht. Hierdoor komen zij vaak tot een optelsom die leidt tot 'onzekerheid', 'zich niet goedgenoeg voelen', 'geen eigenwaarde', 'geen zelfliefde'. En dat terwijl de menigte niet eens bewust van is dat er een 'som' was.

IQ Grafiek

Er zijn vele kenmerken die bij hoogbegaafdheid passen, maar lang niet alle kenmerken komen tot uiting of worden opgemerkt. Bovendien vertonen hoogbegaafde kinderen die onvoldoende uitgedaagd worden of onvoldoende worden gezien, gehoord en erkend, vaak gedrag dat kenmerkend kunnen zijn voor ...