Vakantie: vrijheid-blijheid of structuur & regelmaat?

Hoera! Het is vakantietijd!

De zomervakantie is voor veel kinderen afgelopen vrijdag van start gegaan. Heerlijk!! Na al die drukke en spannende tijden van toetsen, presentaties, musicals, schoolfeesten en vroeg opstaan, kunnen ze nu doen waar ze zin in hebben, lekker uitslapen en vooral veel spelen!

Dit klinkt heerlijk! Maar voor hoelang? Hoelang gaat dit daadwerkelijk goed en vermaken de kinderen zich prima? Hoelang duurt het voordat de kinderen zich vervelen en ruziemaken of liever gezegd, ruzie zoeken?

Dit gedrag is ook niet raar, eigenlijk is het heel logisch.

Bekijk het eens van deze kant

Je kind is maandenlang een strak schema gewend, het staat iedere dag vroeg op om naar school te gaan en komt in de middag weer thuis. Of je kind er bewust van is of niet en of hij het leuk vindt of niet, iedere dag heeft een doel. Op school heeft het een heel duidelijke structuur waarop het vrijwel per uur weet wat er gaat gebeuren en wat er van hem wordt verwacht. De dagindeling is bekend, overzichtelijk en duidelijk.

En natuurlijk verzetten kinderen zich vaak tegen deze structuur en willen vrijheid. Daarom kijken ze zo uit naar de vakantie waarop ze kunnen doen en laten wat ze willen en niets MOET of HOEFT.

Zonder structuur zijn ze vaak doelloos

Maar als de kinderen na een vaste structuur opeens geen structuur meer hebben, zonder een duidelijk doel, zullen zij zich gaan vervelen, ruzie gaan zoeken en passief op de bank gaan hangen. Ze worden steeds luier en hebben weinig zin in dingen. Ze lopen als het ware met hun ziel onder de arm.

Met name hoogbegaafde kinderen zijn veel meer gebaat bij structuur en het hebben van een doel. Nu bedoel ik niet dat je net als op schooldagen een strak schema moet hebben voor de kinderen. Nee, maar wel een duidelijk kader meegeven aan de kinderen.

Zo was het ook met mijn kinderen. Eindelijk is de vakantie zover! Mijn twee oudsten hadden eigenlijk afgelopen week al veel vrij en de dagen dat ze vrij waren, verliepen zoals ik hierboven omschreef (passief en lui). En nu de vakantie echt is aangebroken, kijken al mijn kinderen uit naar NIETS doen, NIETS hoeven en NIETS moeten. Gewoon doen waar zij zin in hebben.

Dit jaar pakken we het anders aan

Ik gun het ze van harte die vrijheid, maar toch pak ik het dit jaar anders aan dan voorgaande jaren. Dit jaar geef ik de kinderen een kader mee dat meer structuur biedt. Zo heb ik een weekschema gemaakt zodat de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Voor ieder kind is duidelijk wat er van hem verwacht wordt en wat hij kan verwachten. Dit voorkomt dat mijn man en ik steeds achter de kinderen aanlopen qua vaat, opruimen en schoonmaken. Nu de kinderen steeds groter worden, betrek ik ze structureel bij de huishoudelijke taken.

Ontbijttafel

Het weekschema

Op het schema is onder andere opgenomen:

  • hoe laat we ontbijten, lunchen en avondeten;

  • wie de tafel dekken en afruimen

  • wie de vaatwasser vullen en leegruimen

  • wie de hond uitlaat en eten geeft en wanneer

Op ma t/m vr tussen 10 en 11 uur gaan ze iedere dag iets doen aan schoolvakken (zoals taal, wiskunde/rekenen, bijboek lezen, onderzoeken).

Daarna mogen ze iets voor zichzelf doen tot de lunch. En na de lunch gaan we een familie activiteit doen of (als ik moet werken) mogen ze weer iets voor zichzelf doen. Door deze planning waarderen ze de 'vrije' tijd die ze hebben en werken we gezamenlijk aan een opgeruimd en schoon huis.

Vakantiewerk

Daarnaast houden ze hun hersenen actief gedurende de vakantie, zodat ze aan het begin van het schooljaar niet weer heel erg hoeven te wennen en makkelijker het schoolritme oppikken.

Weerstand tegen het schema

Ik moet bekennen dat toen ik dit schema aan hen voorstelde, de kinderen behoorlijk tegensputterden over met name een uur werken aan schoolvakken. Maar toen ze het schema eenmaal zagen en wisten wat het inhield èn wat het hen zou opleveren (vrije tijd om iets voor jezelf te doen), was het schema door iedereen geaccepteerd en wilden ze er gelijk al mee beginnen.

Probeersel leidt tot minder ruzie

Dit is een probeersel van ons en ik houd je graag op de hoogte hoe dit uitpakt.

Wat ik al wel heb gemerkt is dat het ruzie en onduidelijkheid van wie wat moet doen aan huishoudelijke taken voorkomt. Ze kijken zelf op het schema en weten precies wat ze wanneer moeten doen. Echt een verademing.

Uiteraard dient het schema als richtlijn en wijken wij hiervan af als wij logees hebben of een hele dag erop uitgaan.

Hoe doe jij het?

Hoe breng jij de zomervakantie door? Heb jij ook een planning gemaakt of doe je daar helemaal niet aan? Hoe voorkom jij verveling, ruzie of passief gedrag?

Wil je ook het Weekschema ontvangen?

Geef hieronder je reactie op bovenstaande vragen en als dank hiervoor ontvang je het weekschema (in Excel of Numbers, graag aangeven) in je mailbox.

Dan kun je dit schema nader bekijken en als je wilt ook bij jullie thuis uittesten.

Ik ben benieuwd hoe jij de zomervakantie doorbrengt. Laat jouw reactie hieronder achter.

Ik lees je antwoorden op onderstaande vragen heel graag.

Fijne vakantie en tot de volgende Blog.

Met Gave Groet,

Anouk Beekman Houdijk

Onderwerpen:

Ook interessant?

  • Facebook Black Round
  • Twitter Black Round

© 2016 Managing Moms of Gifted Children

Bedrijfsgegevens:

KvK nr. 27 27 51 07
BTW nr. NL1831.70.283.B01