Kun je hoogbegaafdheid aanvoelen?


Een bezoekje bij de oogarts

Vandaag was ik met mijn drie jongens bij de oogarts voor de jaarlijkse controle. Mijn dochter hoefde niet mee, omdat zij al ouder is dan 12 jaar. Voor haar oogcontrole kunnen we bij de opticien terecht. Ja, ze zijn alle vier brildragend. Mijn man en ik trouwens ook ;-) Maar dit even terzijde. Het bezoekje bij de oogarts leverde meer op dan een recept voor de opticien.

Met mooi weer, meer tijd

Het was vandaag vrij rustig bij de oogarts en daardoor had ze de tijd voor mijn jongens. Vol bewondering observeerde ik hoe deze oogarts de kinderen aansprak, dingen geduldig uitlegde op de verschillende vragen die zij stelden en hoe zij de jongens wist gerust te stellen voor het druppelen van de ogen. Want de jongens zagen er toch behoorlijk tegenop, omdat dit niet echt een prettige gebeurtenis is en ze wisten het nog heel goed van de vorige keer. Maar deze oogarts deed het geweldig, ze was heel snel en behandelde ze op een volwaardige manier. Daarna mochten we weer de wachtkamer in, opdat de druppels hun werk konden doen.

Een meeting met uitleg

Na drie kwartier mochten wij weer terugkomen en werden de ogen gemeten. De jongens werkten heel goed mee en luisterden aandachtig toen de oogarts uitlegde waarom zij niet het grote apparaat gebruikte voor de meting, maar een glaasje voor het oog hield en zelf met een lichtje in het oog scheen. Hierdoor kwamen ze lekker los en begonnen enthousiast vragen te stellen. Op sommige momenten waren ze zo enthousiast dat ze tegelijkertijd praatten en vragen stelden aan de oogarts. Het frappante was dat de oogarts de vraag hoorde en daar ook antwoord op gaf. En dit zonder enige irritatie in haar stem! Dat was een aantal keer gebeurd en dat vond ik echt opvallend, want dit had ik nog niet eerder meegemaakt van een 'vreemde'.

Vele malen oefenen en veel herhalen werpt zijn vruchten af

Nadat de metingen waren gedaan, complimenteerde ze de jongens dat ze zo rustig waren en vooral zolang. Ze waren rustig aan het rondkijken en met de krukken en elkaar aan het spelen. Ik gaf aan dat zij dat inderdaad goed kunnen, maar dat we voordat we weggaan wel duidelijke afspraken maken zodat ze weten wat er van ze verwacht wordt. Want anders is het een ongeregeld zooitje, ook dat hebben wij veelvuldig meegemaakt. En na vele malen 'oefenen' en vooral veel herhalen, werpt het dan toch zijn vruchten af.

Ons gesprek vervolgde en toen bleek zij ook twee hoogbegaafde kinderen te hebben, dus dat verklaarde de klik tussen haar en de kids en met mij.

We begrepen elkaar en intuïtief voelden we elkaar aan.

Kun je hoogbegaafdheid aanvoelen?

Dit deed me denken aan de vraag die ik geregeld kreeg: kun je 'aanvoelen' of iemand hoogbegaafd is? Hier geef ik graag mijn visie op. Dit is uiteraard niet wetenschappelijk onderbouwd, maar gebaseerd op ervaringen en inzichten van mezelf en van mensen om mij heen.

Energie-frequentie

Ik weet niet of je het ook hebt, maar op de een of andere manier voel je je toch anders als je onder gelijkgestemden bent. Ik geloof er namelijk in dat wij allemaal onze eigen energie-frequentie hebben. Deze naam heb ik er aan gegeven omdat het naar mijn idee iets energetisch is dat op elkaar afgestemd kan worden. Vanuit deze gedachte functioneren we het beste als wij omringd zijn met mensen die binnen onze eigen energie-frequentie range vallen. Wat ik hiermee bedoel, zal ik proberen uit te leggen. En voor het gemak beperk ik mij tot de energie-frequentie van twee groepen, namelijk de gemiddeld begaafde mensen en de hoogbegaafde mensen. De energie-frequentie van de grootste groep mensen, de gemiddeld begaafde mensen, ligt lager dan die van de hoogbegaafde mensen. Dit bekent voor velen van ons dat we gedurende ons hele leven hebben geleerd om onze energie-frequentie aan te passen aan die van de mensen om ons heen. We functioneren dus op een lagere energie-frequentie dan onze natuurlijke frequentie. Dit is behoorlijk vermoeiend en kan zelfs uitputtend zijn als we hier te lang in blijven. Daarom is het ook goed om je regelmatig terug te trekken om je energie te laten herstellen en het op zijn eigen frequentie te laten draaien.

Ongemerkt en onbewust

Onbewust passen wij ons vaak aan onze omgeving aan door op een andere dan onze eigen energie-frequenties te gaan functioneren. Ook ik ben me hier vaak niet bewust van, omdat het zo 'gewoon' is. Maar af en toe kom ik (ongemerkt) in contact met andere hoogbegaafde mensen en na verloop van tijd bemerk ik dat mijn energie-frequentie geleidelijk naar zijn eigen frequentie gaat. Ik voel me dan minder 'vermoeid', omdat het me geen energie kost, de energie vloeit ook makkelijker en ik voel me meer op mijn gemak. Ik kan dus mezelf zijn. Een heerlijk gevoel.

Niet geheel Zwart-Wit

Ik heb hierboven een zwart-wit beeld geschetst om het duidelijker te maken. In de realiteit is dat natuurlijk niet zo. Want het is natuurlijk niet zo dat alle hoogbegaafden een klik met elkaar hebben, net zo min als dat alle gemiddeld begaafden dat hebben. Afgezien van het feit dat sommige mensen elkaar echt niet liggen, botsende karakters hebben, kan het ook te maken hebben met het gegeven dat men zich dusdanig heeft aangepast dat men zichzelf niet meer is. Hierdoor is de persoon niet meer authentiek, terwijl men zelf denkt dit wel te zijn. Met dit soort mensen, of ze nu hoogbegaafd zijn of niet, heb ik bijvoorbeeld helemaal geen klik, die kosten mij juist energie!

Daarentegen heb ik ook gemiddeld begaafde mensen om mij heen waar ik wel energie van krijg! Wat ik hiermee wil zeggen, is dat er meerdere factoren een rol spelen en dat het niet zo zwart-wit is en dat er altijd 'grijze' gebieden zijn.

Antwoord op de vraag

Nu terugkomend op de vraag: Kun je aanvoelen of iemand hoogbegaafd is? Is mijn antwoord: ja, je kunt aanvoelen of iemand hoogbegaafd is door de energie-frequentie. Doordat dit niet heel vaak voor komt, is het vrij goed voelbaar. In het begin kon ik het niet goed verklaren, maar inmiddels weet ik dat het dit is.

Test voor jezelf

Je kunt dit ook zelf testen. Kijk maar eens om je heen en zie of je mensen kunt spotten die hoogbegaafd zijn. Of als je al andere hoogbegaafden om je heen hebt, kijk eens of je een klik met ze hebt en waar dat op gebaseerd is.

Ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart. Deel je ervaring hieronder in de commentbox. Ik lees je ervaring graag.

Met Gave Groet,

Anouk Beekman Houdijk

Onderwerpen:

Ook interessant?